Przygotowując potrawy na spotkania okolicznościowe zadaję sobie zazwyczaj to samo pytanie: czy pokusić się o coś zupełnie nowego, żeby urozmaicić jadłospis czy przygotować tradycyjne potrawy? Tym razem zdecydowałam się na śmiały eksperyment. Marynowany łosoś z warstwą prażonych jabłek z cynamonem.
Składniki
4 plastry świeżego łososia
4 kwaskowe jabłka
szczypta cynamonu
szklanka śmietany
utarty, żółty ser
3 łyżki soku z cytryny
6 łyżek oliwy
sól
oliwa do smażenia
Wykonanie
Plastry łososia filetujemy, każdy dzielimy na dwie części, oprószamy solą i smarujemy oliwą utartą z sokiem z cytryny. Układamy na salaterce, smarujemy pozostałą częścią oliwy z cytryną i odstawiamy w chłodne miejsce na półtorej godziny. Następnie porcje łososia wyjmujemy z marynaty, lekko odsączamy, smażymy na dobrze rozgrzanej patelni z niewielką ilością tłuszczu.
Usmażone porcje wkładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy tłuszczem ze smażenia. Obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka prużymy, doprawiamy szczyptą cynamonu i rozkładamy na porcjach łososia. Śmietanę ubijamy aż do spienienia i nakładamy równą warstwą na jabłka, całość posypujemy żółtym serem i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika na 30 minut.
Danie możemy podawać z pieczonymi ziemniakami lub ryżem.
Zobacz także: