Łosoś po królewsku z prażonymi jabłkami i cynamonem

Autor: Grębocka Mirosława
Data: 05-09-2012 r.

Przygotowując potrawy na spotkania okolicznościowe zadaję sobie zazwyczaj to samo pytanie: czy pokusić się o coś zupełnie nowego, żeby urozmaicić jadłospis czy przygotować tradycyjne potrawy? Tym razem zdecydowałam się na śmiały eksperyment. Marynowany łosoś z warstwą prażonych jabłek z cynamonem.

Składniki

4 plastry świeżego łososia
4 kwaskowe jabłka
szczypta cynamonu
szklanka śmietany
utarty, żółty ser
3 łyżki soku z cytryny
6 łyżek oliwy
sól
oliwa do smażenia

Wykonanie

Plastry łososia filetujemy, każdy dzielimy na dwie części, oprószamy solą i smarujemy oliwą utartą z sokiem z cytryny. Układamy na salaterce, smarujemy pozostałą częścią oliwy z cytryną i odstawiamy w chłodne miejsce na półtorej godziny. Następnie porcje łososia wyjmujemy z marynaty, lekko odsączamy, smażymy na dobrze rozgrzanej patelni z niewielką ilością tłuszczu.

 

Usmażone porcje wkładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy tłuszczem ze smażenia. Obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka prużymy, doprawiamy szczyptą cynamonu i rozkładamy na porcjach łososia. Śmietanę ubijamy aż do spienienia i nakładamy równą warstwą na jabłka, całość posypujemy żółtym serem i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika na 30 minut.

Danie możemy podawać z pieczonymi ziemniakami lub ryżem.


Zobacz także:

Grębocka Mirosława

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 33923 )
Array ( [docId] => 33923 )