Dorsz pieczony w soli

Autor: Chrapek Radosław
Data: 26-09-2012 r.

Nie wiesz, co przygotować na niedzielny obiad? Dlatego podaje ci przepis na niezwykle proste w przygotowaniu danie, ale za to bardzo wykwintne. Nie zajmie ci dużo czasu, a rezultat końcowy może być zaskakujący.

Składniki:

  • 1 dość duży dorsz ( powinien mieć około 1,5-2 kg )
  • ok. 2 kg soli ( najlepiej drobnoziarnistej )
  • 4 białka
  • woda ( jeżeli masa solna będzie za sucha )
  • gałązki rozmarynu
  • cytryna
  • bazylia
  • majeranek
  • pieprz ziarnisty

Wykonanie:

Sól wsypujemy do dużej miski i łączymy razem z białkami, majerankiem ( jeżeli trzeba można dodać jeszcze wody ). Część soli wykładamy na dno naczynia żaroodpornego. Na soli układamy wypatroszonego dorsza. Do środka ryby wkładamy plasterki cytryny, gałązki rozmarynu, ziarnka pieprzu oraz posypujemy bazylią.

Tak przygotowaną rybę przykrywamy pozostałą częścią soli ( ryba musi być cała przykryta solą ). Dorsza wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i pieczemy około 30- 35 minut ( sól musi mieć ładny brązowy kolor ). Po wyjęciu z piekarnika rozłupujemy sól i wyciągamy z niej dorsza na półmisek.


Zobacz także:

Chrapek Radosław

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 28583 )
Array ( [docId] => 28583 )

Array ( [docId] => 28583 )