Składniki
2 sprawione pstrągi (liczba jest uzależniona od ilości chętnych do ich jedzenia, ja podaje przepis na 2 sztuki)
cytryna
10 dag sera żółtego
2 łyżki posiekanych orzechów laskowych lub włoskich (jak kto lubi)
świeży tymianek
świeża bazylia
łyżka bułki tartej
3 ząbki czosnku
masło
4 łyżki oleju
sól, pieprz
Wykonanie
Do miseczki wlewamy olej i wyciśnięty z całej cytryny sok. Następnie przeciskamy przez praskę ząbki czosnku i wrzucamy do zalewy. Solimy i pieprzymy. Ryby dokładnie czyścimy, myjemy i osuszamy, po czym smarujemy całe marynatą (wewnątrz i z zewnątrz). Odstawiamy na jakiś czas do lodówki (ja trzymam co najmniej godzinę, albo i dłużej).
Ścieramy na grubej tarce ser żółty i mieszamy z posiekanymi drobno orzechami i ziołami. Tak przyrządzony farsz układamy z odrobiną masła wewnątrz ryb. Następnie oprószamy pstrągi bułką tartą. Możemy jeszcze delikatnie posolić i popieprzyć.