Dorsz z grilla

Kategoria: Grill
Autor: Grębocka Mirosława
Data: 06-06-2012 r.

Świeża ryba z grilla – to jest to! Idealnie nadanie się do tego dorsz. U mnie przy spotkaniach grillowych konkuruje jednak ze świeżymi linami. Czasami jednak jestem górą i mam więcej zwolenników dorsza niż mój mąż smakoszy lina. Oczywiście każdy z nas przyrządza rybę w inny sposób.

Składniki

4 duże filety z dorsza
4 dorodne jabłka
2 niezbyt dojrzałe banany
biały pieprz
sól
majeranek
przyprawa do ryb
duża cebula
oliwa
mleko do wymoczenia filetów

Wykonanie

Zamrożone filety obkładamy cienkimi talarkami cebuli, wkładamy do miseczki z mlekiem i odstawiamy na godzinę. Następnie obsuszone filety nacieramy solą i pieprzem wymieszanymi z przyprawą do ryb i jeszcze na kilka minut odkładamy w chłodne miejsce. Jak filety przejdą zapachem przypraw, nacieramy je oliwą i rozkładamy na grillu. W tym czasie obieramy jabłka, kroimy na połowę, usuwamy gniazda nasienne i obficie oprószamy majerankiem. Natomiast banany kroimy na połowę.

 

Gdy zdejmiemy z grilla zarumienione filety, ich miejsce zajmują połówki jabłek i banany. Usmażone owoce układamy na filetach.

Jako dodatek wystarczy tylko kieliszek białego wina. Uczta gwarantowana.

Grębocka Mirosława

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 28405 )
Array ( [docId] => 28405 )

Array ( [docId] => 28405 )