Żeberka z niespodzianką. Cóż to takiego ? Są to po prostu żeberka z dodatkiem parówek, papryki i keczupu. Są na prawdę pyszne. Jest to na pewno coś innego niż zwykłe, smażone na patelni żeberka. Na pewno będą wszystkim smakowały.
Składniki:
60 dag dosyć mięsnych żeberek ( najlepiej, aby były to cztery porcje )
2 duże parówki
1 duża cebula
1 duża czerwona papryka
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżka keczupu ( najlepiej Pudliszki )
sól
mielony czarny pieprz
duża szczypta roztartego w dłoniach tymianku lub ziół prowansalskich
szczypta mielonej, ostrej papryki
olej
trochę mąki
Wykonanie:
Żeberka należy natrzeć przyprawami, oprószyć mąką i odłożyć na chwilę w chłodne miejsce ( najlepiej do lodówki ). Na dużej patelni rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy na nim z obu stron żeberka. Gotowe już żeberka przekładamy do rondla, a na pozostałym tłuszczu ze smażenia podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę.
Gdy będzie już lekko rumiana, to dodajemy do niej paprykę pokrojoną w cienkie paseczki. Chwile smażymy. Gdy papryka będzie już miękka, to przekładamy ją do rondla z żeberkami. Całość podlewamy niewielką ilością ciepłej wody i dusimy pod przykryciem około 20 minut. Gdy trzeba, to dolewamy jeszcze trochę wody. Gdy żeberka będą już miękkie, to dajemy do nich pokrojone w plasterki parówki, keczup oraz rozprowadzony w odrobinie wody koncentrat pomidorowy. Całość zagotowujemy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Żeberka możemy podawać z makaronem lub np. z kładzionymi kluseczkami.