Wieprzowina w puchu ziemniaczanym

Kategoria: Mięsa
Autor: Grębocka Mirosława
Data: 05-09-2012 r.

Pora obiadowa, czasu mało i co nam przychodzi wtedy do głowy? Sprawdzony przepis jednodaniowy – maślano-śmietanowy puch puree z kawałkami mięsa. To sprawdzony przepis, który kilka razy ratował mnie z opałów. Kawałki mięsa wymieszane z delikatną masą ziemniaczaną i zapieczone z bułką tartą smakują wybornie.

SKŁADNIKI :

- ¾ kg łopatki od szynki

- 1 ½ kg ziemniaków

- duża cebula

- bułka tarta

- łyżka śmietany 12%

- łyżka masła

- 2 łyżki oleju

- 2 łyżki soku grejpfrutowego

- łyżka wódki

- curry, majeranek, kminek, sól, pieprz

WYKONANIE :

Opłukane i osuszone mięso kroimy w 2-centymetrową kostkę, mieszamy z przyprawami, sokiem  grejpfrutowym, oliwą, solą i wódką. Dobrze mieszamy. Pozostawiamy na godzinę pod przykryciem. Ziemniaki gotujemy a następnie tłuczemy na puree z masłem i śmietaną. Obsmażamy mięso na oleju z każdej strony po 2 minuty. Wkładamy je do puree i mieszamy.

Masę przekładamy do misy żaroodpornej i wygładzamy wierzch. Następnie smarujemy tartą bułką przesmażoną na maśle i zapiekamy w piekarniku przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Danie podajemy na liściu sałaty z dodatkiem surówek.

Grębocka Mirosława

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 35906 )
Array ( [docId] => 35906 )