SKŁADNIKI :
- ¾ kg łopatki od szynki
- 1 ½ kg ziemniaków
- duża cebula
- bułka tarta
- łyżka śmietany 12%
- łyżka masła
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki soku grejpfrutowego
- łyżka wódki
- curry, majeranek, kminek, sól, pieprz
WYKONANIE :
Opłukane i osuszone mięso kroimy w 2-centymetrową kostkę, mieszamy z przyprawami, sokiem grejpfrutowym, oliwą, solą i wódką. Dobrze mieszamy. Pozostawiamy na godzinę pod przykryciem. Ziemniaki gotujemy a następnie tłuczemy na puree z masłem i śmietaną. Obsmażamy mięso na oleju z każdej strony po 2 minuty. Wkładamy je do puree i mieszamy.
Masę przekładamy do misy żaroodpornej i wygładzamy wierzch. Następnie smarujemy tartą bułką przesmażoną na maśle i zapiekamy w piekarniku przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Danie podajemy na liściu sałaty z dodatkiem surówek.