Wołowina smażona w cieście

Kategoria: Mięsa
Autor: Chrapek Radosław
Data: 16-10-2014 r.

Przedstawiam wam przepis na wołowinę smażoną w cieście. Jest to dosyć łatwy przepis.Wołowina podana w ten sposób jest bardzo smaczna. Jej przygotowanie nie zajmie ci zbyt dużo czasu, a rezultat końcowy może być zaskakujący. Tym przepisem możesz zaskoczyć całą twoją rodzinę.

Składniki:

8 łyżek oleju
4 ząbki czosnku
75 dag zmielonej wołowiny
2 średnie szalotki
1 średnia cebula
2 łyżki posiekanego liścia selera
 1 łyżka przyprawy curry
4 jajka
1 młoda cebulka ze szczypiorkiem
sól
mielony biały pierz

Ciasto:

2 szklanki mąki
3 łyżki oliwy
¾ szklanki wody

Wykonanie:

Mąkę wsypujemy do dużej miski i zagniatamy razem z oliwą oraz wodą. Gdy będzie już gotowe, to zostawiamy je na 2 godziny w temperaturze pokojowej. Później ciasto dzielimy na cztery części i z każdej z nich należy zrobić kulkę. Następnie z każdej kulki należy uformować dosyć cienki placek.

 

Na rozgrzanym tłuszczu na patelni podsmażamy czosnek i szalotkę. Następnie dodajemy wołowinę i smażymy ją do momentu, kiedy zmieni kolor. Dodać cebulę, liście selera i smażyć jeszcze kilka minut. Doprawić do smaku przyprawą curry. Gdy mięso będzie już dosyć miękkie, to zdejmujemy je z ognia. Tak przygotowany farsz należy ostudzić i dodać do niego jajka, przyprawy oraz szczypiorek. Wymieszać dokładnie. Na przygotowane wcześniej ciasto nałożyć farsz i uformować ładny prostokąt. Następnie wkładamy je na rozgrzany tłuszcz i smażymy z obu stron na złoty kolor. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe.

Chrapek Radosław

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 35893 )
Array ( [docId] => 35893 )

Array ( [docId] => 35893 )