Smörgåsbord to typowy nie tylko dla Szwecji, ale również dla innych krajów Skandynawii stół suto zastawiony małymi przekąskami typu finger-food, które z łatwością można zjeść bez używania sztućców. Kluczową rolę odgrywają na nim ryby – wędzone, smażone i gotowane.
My proponujemy pysznego norweskiego łososia, który pięknie kontrastuje swą intensywnie różową barwą z ciemno-brązowym chlebem razowym. Możecie także zrobić te pyszne kanapeczki z pumpernikla, wierzch zaś obowiązkowo udekorować świeżym, zielonym koperkiem.
Składniki (dla 4 osób):
- 12 kromek razowego chleba lub pumpernikla
- 50 g masła
- 1 pęczek świeżej pietruszki
- sok z 1 cytryny
- 1 mały świeży ogórek
- 6 rzodkiewek
- 200 g wędzonego łososia norweskiego – pokrojonego na kawałki jak do sałatki
- 30 g kawioru (może być czerwony lub czarny)
- 1 pęczek świeżego koperku
Wykonanie:
Wyjmij masło z lodówki, aby osiągnęło temperaturę pokojową i łatwo się miksowało. Umyj i drobno posiekaj pietruszkę, po czym dodaj ją do ucieranego mikserem masła. Wlej też sok z cytryny i zmiksuj wszystko razem. Rozsmaruj ziołowe masło na kromkach ciemnego pieczywa lub pumpernikla – możesz wcześniej powycinać chleb w różne wzory, np. koła, żeby ciekawiej wyglądało, ale nie jest to konieczne.
Obierz ogórka i pokrój go na cienkie plasterki. Umyj rzodkiewki, odrzuć korzonki i natkę, i także pokrój je na cienkie plasterki. Na posmarowanych masłem kromkach ułóż dekoracyjnie najpierw plasterki rzodkiewek i ogórka, a na to małe kawałki łososia. Na samą górę daj troszkę kawioru i małe gałązki umytego i drobno posiekanego koperku. Gotowe!
Zobacz także: