Jajko (wielkanocne) dla cukrzyka – dobre czy złe

Data: 11-04-2022 r.

Jajo kurze już dawno odzyskało swoje dobre imię. Wcale nie podnosi poziomu cholesterolu we krwi. Jest zdrowe. Zasadniczo zawiera wszystkie substancje odżywcze, których człowiek potrzebuje, by przeżyć.

Jajo kurze pokrywa 20% twojego dziennego zapotrzebowania na witaminę A i 10% dziennego zapotrzebowania na witaminy D i E. Nie powoduje wzrostu poziomu cukru we krwi, gdyż wagowo węglowodany stanowią tylko 1 jego procent.

 

Kierując się zdrowiem swoim oraz kury, wybieraj zawsze jajka w jakości bio. W przeciwnym razie bardzo możliwe, że najesz się barwników i resztek antybiotyków. Lepiej samemu pomalować jajka przed Wielkanocą. Tylko wtedy wiesz, jaka będzie jakość zarówno jajek, jak i barwników.

Oczywiście sprawa ma się zupełnie inaczej w przypadku jajek czekoladowych. Nie tylko mogą zrujnować twój cukier we krwi, ale i figurę. Skok cukru po 1 czekoladowym jajku jest równy skokowi cukru po 50 jajach kurzych!

dr med. Rainer Limpinsel

Tagi: cukrzyca

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 41626 )
Array ( [docId] => 41626 )