Zaparcia mechaniczne występują wówczas, gdy istnieje jakaś przeszkoda w świetle jelita. Mogą to być stany zapalne, guzy, nacieki czy blizny. Zaparcia czynnościowe to takie, które polegają na zaburzeniu perystaltyki jelit. Organizm nie jest w stanie przesunąć treści pokarmowej w dół okładu trawiennego. Toksyczne związanie są natomiast z zatruciem na przykład metalami ciężkimi lub niepożądanymi działaniami niektórych leków.
Szacuje się, że zaparcia nawykowe występują u około dwudziestu procent populacji. Bardziej predysponowane do ich wystąpienia są kobiety, a także osoby starsze. Zaparciom sprzyja także dieta uboga w błonnik i siedzący tryb życia.
W warunkach fizjologii człowiek powinien oddawać jeden do dwóch stolców na dobę. Oprócz rzadkiego oddawania stolca symptomami zaparcia jest uczucie pełności w brzuchu, wzdęcia, bóle brzucha. Oddawane stolce są twarde i suche.
Zaparcia mogą prowadzić do powikłań. Najczęstsze to hemoroidy, a także tworzenie się uchyłków w jelicie grubym. Ważne, by nie lekceważyć tego problemu.
Jak uniknąć zaparć? Wprowadź zmiany w jadłospisie. Białe pieczywo zastąp pełnoziarnistym. Jedz dużo świeżych i gotowanych warzyw i owoców. Pij dużo wody mineralnej. Zadbaj o swoją aktywność fizyczną. Wprowadź do swojego planu dnia trzydzieści minut regularnych ćwiczeń.