Bezpieczeństwo pożarowe w zimie związane jest z:
- uruchomieniem urządzeń grzewczych - co może mieć wpływ na sposób składowania materiałów łatwopalnych, wybuchowych a także chemicznych środków niebezpiecznych – konieczność zachowania bezpiecznych odległości od źródeł ciepła,
- używaniem przenośnych urządzeń grzewczych – zapewnienie bezpiecznych odległości od wyposażenia i materiałów łatwopalnych. Trzeba pamiętać o zakazie używania źródeł ciepła z otwartym ogniem (np. grzejniki na propan-butan) czy grzejników elektrycznych z otwartą spiralą grzejną w miejscach zagrożonych pożarem czy wybuchem,
- używaniem urządzeń wytwarzających ciepło w procesie spalania paliwa stałego, ciekłego lub gazowego.
Właściciele, zarządcy lub użytkownicy obiektów, w których odbywa się proces spalania takiego paliwa są obowiązani do usuwania zanieczyszczeń z przewodów dymowych i spalinowych:
- od palenisk opalanych paliwem stałym - co najmniej 4 razy w roku,
- od palenisk opalanych paliwem płynnym i gazowym - co najmniej 2 razy w roku,
- od palenisk zakładów zbiorowego żywienia i usług gastronomicznych - co najmniej raz w miesiącu, jeżeli przepisy miejscowe nie stanowią inaczej. W obiektach, o których mowa wyżej należy usuwać zanieczyszczenia z przewodów wentylacyjnych co najmniej raz w roku, jeżeli większa częstotliwość nie wynika z warunków użytkowych;
- sprawdzać, czy istnieje dogodny dostęp do czyszczenia i przeprowadzania okresowych kontroli przewodów kominowych, kanałów, czopuchów, rur i nasad kominowych;
- czy nie dokonano samowolnych zmian w podłączeniach kominowych: wentylacyjnych, spalinowych i dymowych;
- czy pomieszczenia (lokale), w których zainstalowane są urządzenia grzewcze (trzony kuchenne, piecyki wody przepływowej, kotły c.o. itp.) posiadają sprawnie działające urządzenia wentylacyjne, w tym wywiewne i nawiewne;
- czy występują ewentualne inne stwierdzone w trakcie kontroli rażące nieprawidłowości (uchybienia) mogące spowodować zagrożenia bezpieczeństwa ludzi lub mienia.