Kontrola w zakładzie produkcyjnym – jakie masz uprawnienia i obowiązki
Przedsiębiorca działający na rynku spożywczym może zostać poddany kontroli na każdym etapie produkcji, przetwarzania i dystrybucji żywności oraz produktów zwierzęcych. Kontroli mogą dokonać m.in. organy Inspekcji Sanitarnej oraz Inspekcji Weterynaryjnej, Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych oraz Inspekcji Handlowej. Doświadczenie pokazuje, że każdy element łańcucha produkcji żywności może mieć potencjalny wpływ na bezpieczeństwo żywności. Z tego powodu na każdym jej etapie trzeba zadbać o spełnienie wielu rygorystycznych wymogów, a co za tym idzie – być gotowym na kontrole ze strony odpowiednich organów. Jeżeli jesteś odpowiedzialny za bezpieczeństwo żywności sprawdź, jak przygotować się do kontroli w zakładzie i jakie masz uprawnienia i obowiązki z tym związane. Importujesz żywność? Dowiedz się, co musisz zrobić przed zamówieniem towaru, aby mieć pewność, że deklaracja zgodności opakowania podana przez producenta spełnia normy UE.