ASF – jak postępować, aby nie narażać swojego gospodarstwa
Zgodnie z Światową Organizacją Zdrowia Zwierząt (OIE) przyjmuje się, że okres inkubacji choroby wynosi 15 dni (okres inkubacji w środowisku naturalnym: 4–19 dni, w przypadku choroby o ostrym przebiegu: 3–4 dni).
Wirus jest wyjątkowo odporny na działanie niskich temperatur i zachowuje właściwości zakaźne we krwi, kale, tkankach (zwłaszcza surowych, niedogotowanych produktów z mięsa wieprzowego lub dzików) przez okres nawet 3–6 miesięcy.
Zagrożenie dla ludzi oraz innych zwierząt hodowlanych
Ludzie nie są wrażliwi na zakażenie wirusem ASF, w związku z czym choroba ta nie stwarza zagrożenia dla ich zdrowia lub życia.
Wszystkie inne gatunki zwierząt nie są wrażliwe na zakażenie wirusem ASF. Mogą jednak chorobę roznosić poprzez kontakt z zarażonymi zwierzętami, ich odchodami lub truchłem.
Z ebooka dowiesz się:
Jak postępować po znalezieniu padłego dzika?
Co robić w przypadku niepokojących objawów trzody chlewnej?
Jak postępować po przybyciu lekarza weterynarii ?
A także co wywołuje ASF i jak je zwalczać
Dowiedz się więcej! Poznaj przykłady!