Ogólne zasady dostarczania pracownikom posiłków
Pracodawca ma obowiązek dostarczyć posiłki nieodpłatnie. Posiłki muszą być wydawane pracownikom w dniach wykonywania pracy. Posiłki powinny być wydawane w czasie regulaminowych przerw w pracy, w zasadzie po 3 - 4 godzinach pracy. Pracodawca powinien zapewnić zachowanie odpowiednich warunków higieniczno-sanitarnych przygotowywania oraz spożywania posiłków.
W przypadku, kiedy pracodawca nie ma możliwości wydawania posiłków ze względu na rodzaj wykonywanej przez pracownika pracy lub ze względów organizacyjnych, może zapewnić w czasie pracy korzystanie z takich posiłków w punktach gastronomicznych. Pracodawca może również zapewnić pracownikowi przyrządzanie posiłków we własnym zakresie z otrzymanych produktów.
Jakie posiłki od pracodawcy
Pracodawca zapewnia pracownikom zatrudnionym w warunkach szczególnie uciążliwych posiłki wydawane ze względów profilaktycznych w formie jednego dania gorącego. Posiłki powinny zawierać około 50-55 proc. węglowodanów, 30-35 proc. tłuszczów, 15 proc. białek oraz posiadać wartość kaloryczną około 1000 kcal.