Zakwasy - co to jest?
Zakwasy to ból mięśni spowodowany nadmiernym stężeniem kwasu mlekowego w ich obrębie, który wytwarza się w wyniku beztlenowej glikozy, czyli fermentacji mlekowej. Towarzyszą temu mikrourazy np. naderwania włókien mięśni szkieletowych.
Bóle pojawiają się około 8 do 48 godzin po wysiłku i mogą potrwać kilka dni. Występują zwykle na początku przygody z bieganiem, po przerwie w regularnym treningu lub po bardzo intensywnym wysiłku fizycznym.
Walka z zakwasami
Podstawową zasadą walki z zakwaszeniem mięśni jest działanie zgodnie z powiedzeniem „klina klinem”. Należy przeprowadzić lekki, trwający około pół godziny trening, polegający na np. marszu, biegu, jeździe na rowerze lub pływaniu.
Kolejnym sposobem jest kąpiel w gorącej wodzie, która powinna trwać do momentu maksymalnego nagrzania obolałych mięśni lub wizyta w saunie.
Szybkie efekty przynosi również masaż obolałych mięśni lub zastosowanie maści rozgrzewających.
Zadbaj również o to, aby twoja dieta zawierała duże ilości warzyw i owoców, białka oraz błonnika. Ważne jest, aby odpowiednio nawodnić organizm.