Składniki
200 g różnych grzybów leśnych
oliwa z oliwek
500 g mielonej albo drobno posiekanej wołowiny
żółtko
25 g parmezanu
50 g szynki jamón serrano (albo parmeńskiej czy prosciutto)
2 czubate łyżki mąki
½ szklanki bulionu
100 ml białego wytrawnego wina
sól, pieprz – do przyprawienia
Wykonanie
Umyj dokładnie grzyby pod bieżącą wodą, osusz je i pokrój na drobniutkie kawałki. Na patelnię wlej niewielką ilość oliwy, a kiedy będzie gorąca, usmaż na niej grzyby (około 4-5 minut).
W dużej misce wymieszaj mieloną lub siekaną wołowinę razem z usmażonymi grzybami, żółtkiem, startym parmezanem oraz szynką pokrojoną w cienkie paseczki. Posól i popieprz do smaku. Wymieszaj dobrze aż do uzyskania jednorodnej mieszanki, po czym ulep z hamburgerowej masy 4 okrągłe pulpety. Do głębokiego talerza nasyp mąkę, obtocz w niej hamburgery z każdej strony, po czym delikatnie spłaszczaj je w dłoniach.