Jeśli mamy taką możliwość - sami zbierzmy kurki, jeśli nie - kupmy je. Możliwości ich wykorzystania jest wiele – jako dodatek do jajek, sosów, makaronów. Poniżej prezentujemy pomysł na kurki z białym wytrawnym winem i świeżym estragonem, podawane z bagietką.
Składniki
oczyszczone kurkigałązki świeżego estragonu
ząbek czosnku
pół kieliszka białego wytrawnego wina
łyżka musztardy francuskiej
sól
pieprz
oliwa z oliwek
łyżka masła (opcjonalnie)
bagietka
Wykonanie
Na rozgrzaną oliwę wrzucamy pokrojony w cienkie plasterki czosnek, podsmażamy kilkanaście sekund (czosnek nie może się zrumienić) i od razu dorzucamy kurki. Smażymy. Gdy zaczną się rumienić, smażymy i dodajemy białe wino i estragon. Dusimy aż wino odparuje.