Pieczarki po huzarsku

Kategoria: Grzyby
Autor: Chrapek Radosław
Data: 28-09-2012 r.

Pieczarki po huzarsku to po prostu grzyby faszerowane mięsem mielonym. Można je piec w piekarniku, ale również wspaniale się nadają jako smakołyk z grilla. Wtedy nadziewamy je na patyczki do szaszłyków i grillujemy.

Składniki:

1 kg pieczarek
50 dag mielonego mięsa wieprzowego
4 ząbki czosnku
1 cebula
2 jajka
1 łyżka bułki tartej
2 łyżeczki majeranku
2 łyżeczki ostrej papryki mielonej lub chili
sól morska
czarny pieprz

Wykonanie:

Pieczarki należy dobrze oczyścić i oddzielić nóżki od kapeluszy. Następnie czosnek i cebulę siekamy drobno i dodajemy do mięsa mielonego. Później wbijamy jajka, dosypujemy bułkę tartą oraz doprawiamy solą, majerankiem, mieloną, ostrą papryką i pieprzem. Dokładnie mieszamy i wyrabiamy na jednolitą masę.

Tak przygotowanym farszem wypełniamy nasze pieczarki. Następnie układamy je na blaszce i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza.  Pieczemy około 25 minut. Pieczarki można też nabić na patyczki do szaszłyków i ułożyć na średnio rozgrzanym grillu.

Chrapek Radosław

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 36485 )
Array ( [docId] => 36485 )

Array ( [docId] => 36485 )