Zaczarowane lokale Budapesztu

Kategoria: Miasta
Autor: Ławecki Tomasz
Data: 21-06-2012 r.

W Peszcie wokół ulicy Váci, która kusi witrynami sklepów z modną odzieżą, widnieją lokale odzyskujące po transformacji dawną świetność. A w Budzie hitem na winiarskim szlaku miasta są piwnice Fausta usytuowane naprzeciwko hotelu Hilton. Z restauracji urządzonej nad piwnicami rozciąga się widok na starą, tętniącą życiem część Budy.

Na ciastka warto zajść do Gerbeauda przy placu Vörösmarty. Gerbeaud, szwajcarski cukiernik, przejął lokal w 1883 r. i stylowe wnętrza wyposażył w drewniane lady i kantory. Zasłynął z wyrobów cukierniczych, a pamięć o nim i wystrój kawiarni przetrwały lata powojenne, żeby teraz ponownie zaświecić jasnym blaskiem.

Z Gerbeaudem konkuruje wiekowy New York przy Erzsébet körút. Kawiarnię otworzył autor Chłopców z Placu Broni Franciszek Molnár, wrzucając klucze od lokalu... do Dunaju. W ten sposób „zobowiązał” właścicieli do całodobowej pracy lokalu. Kawiarnia literatów, aktorów i dziennikarzy do dziś cieszy się popularnością, zwłaszcza wśród turystów, których nie zrażają ceny nowojorskich smakołyków. A Molnára tak zainspirował klimat budapeszteńskiego Nowego Yorku, że w 1920 r. przeniósł się za Ocean i osiadł na Manhattanie. Zrobił karierę na Brodwayu. Według jego sztuki Liliom, osadzonej w klimacie wesołego miasteczka Parku Miejskiego w Peszcie, wystawiono głośny musical Karuzela.

Na skraju Parku Miejskiego ocalała restauracja Gundela z końca XIX w. Porównywana z paryską kawiarnią – Ritzem, była miejscem spotkań artystów i polityków. Europejską sławę zdobyła po roku 1910, kiedy właścicielem został Károly Gundel. Wprowadził do jadłospisu węgierskie potrawy, osobiście doglądał zakupów na miejskim targu i witał gości lokalu. Wśród klientów nie brakowało głów koronowanych. Po II wojnie światowej Gundela upaństwowiono.

Kiedy w latach 90. XX w. lokal przejął nowojorski restaurator węgierskiego pochodzenia George Lang, odzyskał on świetność z bélle epoque. Wrażenie robią nie tylko węgierskie przysmaki, ale i orkiestra grająca ognistego czardasza. W sali tradycji, z fotografii spogląda królowa Anglii Elżbieta II, włoski tenor Luciano Pavarotti i papież Jan Paweł II. Podczas pielgrzymki do Esztergomu, kucharze Gundela przygotowywali menu dla namiestnika stolicy Piotrowej.

 

W Budzie wszystkie drogi prowadzą pod neoromańską Basztę Rybacką, która przegląda się w szklanej elewacji Hiltona. A obok znajdują się słynne piwnice win Fausta. Z restauracji warto zejść do podziemnych labiryntów.

W winiarni na smakoszy czeka 70. odmian win węgierskich. Od białych, z winnic na wulkanicznym płaskowyżu Badacsony nad Balatonem, po czerwone, jak Merlot czy Cabernet Sauvignon z winogron dojrzewających na południa kraju. Wizytówką Fausta jest deserowy Tokaj Aszú – wino królów i król wśród win, produkowane w północno-wschodnich rejonach kraju. Zmurszała butelka złocistego trunku to rarytas. Egeszegere – na zdrowie!

Ławecki Tomasz

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Polecamy kancelarię:

Array ( [docId] => 28817 )
Array ( [docId] => 28817 )

Array ( [docId] => 28817 )