Urazy głowy
Doznane urazy głowy istotnie zwiększają ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera. Przyczyny tego zjawiska nie zostały do końca wyjaśnione – takie dane uzyskano badając weteranów II wojny światowej. Największe ryzyko dodane niosą za sobą urazy doznane w wieku podeszłym.
Poziom wykształcenia
Wyższy poziom edukacji, a także lata nauki, pozytywnie wpływają na ryzyko rozwoju choroby. Statystycznie choroba Alzheimera częściej dotyka osób z niższym poziomem wykształcenia. Jedna z teorii potwierdzająca tę zależność mówi, że lata nauki i poziom wykształcenia pozwala wytworzyć w mózgu silniejsze i gęstsze powiązania pomiędzy komórkami nerwowymi.
Dieta, sposób odżywiania
Chociaż nie ma diety zapobiegającej chorobie Alzheimera, coraz więcej badań wskazuje, że prawidłowa, dobrze zbilansowana dieta ogranicza ryzyko rozwoju choroby. Szczególnie zaleca się diety bogate w witaminy z grupy B – niedobór witaminy B9 (kwas foliowy) nawet 3-krotnie zwiększa ryzyko rozwoju demencji! Pozytywny wpływ na ograniczenie ryzyka choroby ma również witamina B12 oraz przeciwutleniacze, witaminy z grupy E i witamina C.
Witaminę B9 zawierają: pomarańcze, banany, fasola, soczewica, soja, zielone liściaste warzywa, zwłaszcza szpinak, sałata, natka pietruszki, szparagi, brukselka, brokuły, groszek, rzepa, buraki, ryż, jęczmień, pszenica i zarodki pszenicy, żółtka jaj, wątróbka, orzeszki ziemne, sery.
Witaminę B12 zawierają: wątroba, nerki, mleko, ryby, śledzie, mięso, żółtko, mięso wołowe i baranie.
Witaminy z grupy E znajdziesz w: sałacie, kiełkach zbóż, pszenicy, kukurydzy, warzywach zielonych, mięsie, maśle, olejach roślinnych (sojowym i kukurydzianym).