Kryteria wpływające na rozwój choroby Alzheimera - część druga

Kategoria: Alzheimer
Data: 14-06-2012 r.

Choroba Alzheimera zaczyna rozwijać się już wiele lat wcześniej zanim nastąpią zaniki pamięci. W tej części przedstawimy następujące kryteria sprzyjające rozwojowi choroby: urazy głowy, sposób odżywiania, tryb życia.

Urazy głowy

Doznane urazy głowy istotnie zwiększają ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera. Przyczyny tego zjawiska nie zostały do końca wyjaśnione – takie dane uzyskano badając weteranów II wojny światowej. Największe ryzyko dodane niosą za sobą urazy doznane w wieku podeszłym.

Poziom wykształcenia

Wyższy poziom edukacji, a także lata nauki, pozytywnie wpływają na ryzyko rozwoju choroby. Statystycznie choroba Alzheimera częściej dotyka osób z niższym poziomem wykształcenia. Jedna z teorii potwierdzająca tę zależność mówi, że lata nauki i poziom wykształcenia pozwala wytworzyć w mózgu silniejsze i gęstsze powiązania pomiędzy komórkami nerwowymi.

Dieta, sposób odżywiania

Chociaż nie ma diety zapobiegającej chorobie Alzheimera, coraz więcej badań wskazuje, że prawidłowa, dobrze zbilansowana dieta ogranicza ryzyko rozwoju choroby. Szczególnie zaleca się diety bogate w witaminy z grupy B – niedobór witaminy B9 (kwas foliowy) nawet 3-krotnie zwiększa ryzyko rozwoju demencji! Pozytywny wpływ na ograniczenie ryzyka choroby ma również witamina B12 oraz przeciwutleniacze, witaminy z grupy E i witamina C.

Witaminę B9 zawierają: pomarańcze, banany, fasola, soczewica, soja, zielone liściaste warzywa, zwłaszcza szpinak, sałata, natka pietruszki, szparagi, brukselka, brokuły, groszek, rzepa, buraki, ryż, jęczmień, pszenica i zarodki pszenicy, żółtka jaj, wątróbka, orzeszki ziemne, sery.

Witaminę B12 zawierają: wątroba, nerki, mleko, ryby, śledzie, mięso, żółtko, mięso wołowe i baranie.

Witaminy z grupy E znajdziesz w: sałacie, kiełkach zbóż, pszenicy, kukurydzy, warzywach zielonych, mięsie, maśle, olejach roślinnych (sojowym i kukurydzianym).

 

W witaminę C szczególnie bogate są: porzeczki czarne, czerwone, białe, truskawki, poziomki, maliny, pomarańcze, cytryny, jagody czarne, agrest, kapusta, papryka, pomidory, kalafior, kalarepa.

Zaleca się ograniczone spożywanie tłuszczów, szczególnie zwierzęcych, natomiast dieta powinna być bogata w węglowodany złożone. Ogranicza to występowanie innych czynników mających wpływ na rozwój choroby Alzheimera, takich jak: cukrzyca, choroby układu krążenia.

Tryb życia

Według ostatnich badań regularne ćwiczenia fizyczne nawet o 40% ograniczają ryzyko rozwoju choroby. W przeprowadzonym w 2006 roku na grupie 2000 osób w wieku powyżej 65 lat badaniu udowodniono, że podejmowanie wysiłku fizycznego minimum 3 razy w tygodniu po 15 minut istotnie ograniczyło ryzyko choroby. Od intensywności ważniejsza okazała się różnorodność aktywności fizycznych.

Aktywność umysłowa

Aktywność psychiczna jest równie ważna jak aktywność fizyczna. Liczne badania dowodzą, że częste ćwiczenia umysłu, jak np. gra w warcaby, szachy, karty czy nawet regularne czytanie gazet ogranicza ryzyko rozwoju choroby. Niestety, taka aktywność nie może wykluczyć jej wystąpienia, jednak sprawia, że choroba przebiega łagodniej, zmiany są mniej odczuwalne. Aktywność umysłowa zalecana jest również w przebiegu samej choroby.

Zaangażowanie społeczne

Izolacja społeczna jest jednym z czynników rozwoju demencji; samotność przyczynia się do osłabienia aktywności psychicznej i fizycznej. Badania jasno dowodzą, że osoby samotne są dużo bardziej narażona na chorobę Alzheimera.

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 29187 )
Array ( [docId] => 29187 )