Właściwa dieta osoby chorej na Alzheimera

Kategoria: Alzheimer
Data: 15-06-2012 r.

Odpowiednia, dobrze zbilansowana dieta ogranicza ryzyko rozwoju choroby. Szczególnie zaleca się diety bogate w witaminy z grupy B – niedobór witaminy B9 (kwas foliowy) nawet trzykrotnie zwiększa ryzyko rozwoju demencji! Pozytywny wpływ na ograniczenie ryzyka choroby mają również witamina B12 oraz przeciwutleniacze, witaminy z grupy E i witamina C.

Dieta osoby z chorobą Alzheimera powinna być więc bogata w:

  • pomarańcze, banany, fasolę, soczewicę, soję, zielone liściaste warzywa, zwłaszcza szpinak, sałatę, natkę pietruszki, szparagi, brukselkę, brokuły, groszek, rzepę, buraki, ryż, jęczmień, pszenicę i zarodki pszenicy, żółtka jaj, wątróbkę, orzeszki ziemne, sery – produkty te zawierają witaminę B9,
  • wątrobę, nerki, mleko, ryby, śledzie, mięso, żółtka, mięso wołowe i baranie, które zawierają witaminę B12,
  • sałatę, kiełki zbóż, pszenicy, kukurydzę, warzywa zielone, mięso, masło, oleje roślinne (sojowy i kukurydziany), które są bogate w witaminy z grupy E,
  • porzeczki czarne, czerwone, białe, truskawki, poziomki, maliny, pomarańcze, cytryny, jagody czarne, agrest, kapustę, paprykę, pomidory, kalafiora, kalarepę, które są źródłem witaminy C.

 

Zaleca się ograniczone spożywanie tłuszczów, szczególnie zwierzęcych, natomiast dieta powinna być bogata w węglowodany złożone. Ogranicza to występowanie innych czynników mających wpływ na rozwój choroby Alzheimera, takich jak: cukrzyca, choroby układu krążenia.

Poradę jak podawać posiłki osobie chorej na Alzheimera znajdziesz tutaj.

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 29192 )
Array ( [docId] => 29192 )