Dieta osoby z chorobą Alzheimera powinna być więc bogata w:
- pomarańcze, banany, fasolę, soczewicę, soję, zielone liściaste warzywa, zwłaszcza szpinak, sałatę, natkę pietruszki, szparagi, brukselkę, brokuły, groszek, rzepę, buraki, ryż, jęczmień, pszenicę i zarodki pszenicy, żółtka jaj, wątróbkę, orzeszki ziemne, sery – produkty te zawierają witaminę B9,
- wątrobę, nerki, mleko, ryby, śledzie, mięso, żółtka, mięso wołowe i baranie, które zawierają witaminę B12,
- sałatę, kiełki zbóż, pszenicy, kukurydzę, warzywa zielone, mięso, masło, oleje roślinne (sojowy i kukurydziany), które są bogate w witaminy z grupy E,
- porzeczki czarne, czerwone, białe, truskawki, poziomki, maliny, pomarańcze, cytryny, jagody czarne, agrest, kapustę, paprykę, pomidory, kalafiora, kalarepę, które są źródłem witaminy C.