Znaczna ilość witaminy C i soli mineralnych sprawia, że syrop z sosny posiada wiele cennych właściwości, tj.:
Syrop sosnowy na kaszel i przeziębienie
Latem i wczesną jesienią zapełniamy nasze spiżarnie domowymi przetworami, a wiosną warto przygotować syropy do naszej domowej apteczki. Maj to najlepszy czas na sporządzenie syropu z młodych pędów sosny. Syrop z sosny to naturalny preparat na kaszel i przeziębienie. Syrop z pędów sosny można go stosować nawet u małych dzieci.
Właściwości syropu sosnowego
- świetnie działa na nieżyt górnych dróg oddechowych, chrypkę, suchy kaszel;
- ułatwia odkrztuszanie, dezynfekuje drogi oddechowe i je udrożnia;
- przynosi znaczną ulgę w katarze, zapaleniu oskrzeli i gardła;
- ma działanie napotne;
- wzmacnia i uodparnia cały organizm.
Pachnący żywicą syrop z sosny, a właściwie z jej młodych pędów stanowi też oryginalny dodatek do herbaty.
Przepis na syrop z pędów sosny
Składniki:
- 1 kg młodych pędów sosny tzw. Smreczki
- 1 kg cukru
- 100 ml wody
Sposób przygotowania:
Na początku maja zrywamy młode pędy sosny. Należy pamiętać, aby nie zrywać wszystkich pędów a sosny, ponieważ wówczas nie będzie mogła urosnąć. Ważne, aby pędy były lepkie od żywicy i miały długość nie większą niż 10 cm. Zerwane pędy należy oczyścić z brązowych osłonek, opłukać a następnie układać w pojemnym słoju warstwami, przesypując cukrem i lekko ugniatając. Po kilku dniach wlać wodę i dobrze wymieszać.
Słój z naszą cenną zawartością nakrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na słoneczne okno. Czekamy aż cukier zamieni się w syrop - trwa to około 10-14 dni. Po tym czasie przecedzamy syrop przez gazę, dobrze odciskając pędy. Odlany syrop rozlewamy do słoiczków. Przechowujemy w lodówce lub w chłodnym i ciemnym miejscu.
Tagi: choroby stawów, zdrowe odżywianie
