Na anemię bardziej narażone są kobiety, ze względu na comiesięczną menstruację. Ryzyko zachorowania zwiększa się również podczas ciąży, przewlekłych chorób i w przebiegu choroby nowotworowej.
Diagnostyka niedokrwistości polega na wykonaniu morfologii. Do znamiennych objawów anemii należą ogólne wyczerpanie, zmęczenie, bladość skóry, zawroty głowy. Częste jest odczucie o nadchodzącej utracie przytomności. W zaawansowanej postaci może dołączyć niemiarowa praca serca, krótki oddech oraz wypadanie włosów i łamliwość paznokci.
Najczęstszą przyczyną anemii jest niedobór żelaza. Jednocześnie jest to rodzaj anemii, który najłatwiej się leczy. Zbyt małe ilości tego pierwiastka mogą być spowodowane złym jego wchłanianiem lub zbyt małą podażą w diecie. Są sytuacje, w których fizjologicznie wzrasta zapotrzebowanie na żelazo; wśród nich wyróżnić możemy: ciążę i przebyty poród. Wówczas należy wzbogacić dietę o produkty bogate w żelazo lub wspomóc się suplementacją w tabletkach.
Anemii z niedoboru żelaza można skutecznie zapobiegać poprzez odpowiednią dietę. Jedz czerwone mięso, wątróbkę, tłuste ryby i żółtka jaj. Pamiętaj o produktach pełnoziarnistych. Żelazo znajdziesz w zielonych warzywach i roślinach strączkowych. Nie zapominaj o produktach bogatych w witaminę C, gdyż pomagają one przyswajać żelazo.