Stres
Duża grupa pacjentów potwierdza nasilanie się objawów podczas sytuacji stresowych. Dobrze byłoby tym samym spróbować ograniczyć stres w swoim życiu poprzez np. zwiększenie aktywności fizycznej bądź znalezienie sobie więcej czasu na własne przyjemności w ciągu tygodnia.
Dieta
Dietę w zespole jelita drażliwego w zależności od postaci choroby należy podzielić na zaparciową i biegunkową.
U pacjentów w okresie zaparcia zalecana jest dieta bogata w błonnik. Wskazane jest układanie posiłków z następującymi artykułami: chleb pełnoziarnisty, żytni, płatki owsiane, otręby, ziarna zbóż, warzywa, rośliny strączkowe, orzechy, nasiona, owoce cytrusowe, jabłka, winogrona, owoce suszone, soki owocowe, kwaśne mleko, jogurty, maślanka, kefir, wytrawne wina.
Natomiast w okresie biegunki powinniśmy kategorycznie wystrzegać się błonnika, ponieważ to on jest główną przyczyną pogłębiania naszych dolegliwości. Zaleca się spożywać: oczyszczone produkty zbożowe, ograniczyć jedzenie nasion, orzechów i owoców bogatych w błonnik, ciemnego pieczywa, kasz, alkoholu, ostrych przypraw. Należy przyrządzać posiłki gotowane i na parze, pieczone w foli oraz duszone.