Zdrowe żywienie w przedszkolach – przygotuj się na kontrolę NIK

Autor: Wysocka Marta
Data: 13-09-2016 r.

Najwyższa Izba Kontroli przeprowadzi kontrolę wdrażania zasad zdrowego żywienia w szkołach publicznych. Rozpocznie się ona jesienią, a dotyczyć będzie samorządów i szkół z pięciu województw. Jak powinny działać szkoły, żeby dobrze wykorzystywać środki publiczne przeznaczone na programy żywieniowe – na to pytanie chce znaleźć odpowiedź NIK.

„Owoce i warzywa w szkole”, „Szklanka mleka” to programy, z których w ostatnich latach skorzystało ponad 11 tys. placówek oświatowych. Tysiące uczniów korzysta również z programu „Pomoc państwa w zakresie dożywiania”, często także w formie posiłku w szkołach. Te programy, jak i wprowadzenie w roku szkolnym 2015/2016 zakazu sprzedaży niezdrowych  produktów w szkołach, mają na celu również propagowanie zdrowego stylu życia. Nie zawsze jednak w przedszkolach i szkołach odbywa się to zgodnie z przepisami obowiązującymi od września 2015 r.

Co sprawdzi NIK

 

Eksperci z zakresu nauki o żywieniu i koordynatorzy  programów żywieniowych, przedstawiciele świata nauki, Instytutu Żywności i Żywienia, Instytutu matki i Dziecka, Rzecznika Praw Dziecka, Ministerstwa Edukacji Narodowej, Ministerstwa Zdrowia, Państwowej Inspekcji Sanitarnej, jednostek samorządu terytorialnego oraz organizacji pozarządowych dyskutowali, co należy sprawdzić w szkołach i w jaki sposób przekonywać do zdrowego odżywiania się. Skupili się na 3 podstawowych tematach:

  • najczęściej popełnianych błędach w organizacji żywienia w przedszkolach i szkołach,
  • dobrych i złych praktykach organizowania i prowadzenia  zajęć edukacyjnych,
  • rozpoznawania przez przedszkola i szkoły potrzeb i zagrożeń związanych z nieprawidłowym żywieniem.

Prognozy są niepokojące

Wzrost występowania nadwagi i otyłości wśród polskich dzieci to efekt głębokich zmian stylu życia, w tym głównie ograniczenia aktywności fizycznej i spożywania zbyt dużej ilości wysokokalorycznych przekąsek. Z badań wynika, że ponad 50  proc. dzieci i młodzieży w Polsce na co dzień żywi się nieprawidłowo.  Jedzą zbyt tłusto, zbyt słodko i zbyt słono. Nieregularnie spożywają posiłki, zbyt rzadko jedzą w ciągu dnia albo zastępują właściwe posiłki  przekąskami.

 Młode pokolenie Polaków może żyć krócej od pokolenia swoich rodziców z powodu licznych chorób przewlekłych i powikłań związanych z nadmierną masą ciała. Według badań Instytutu Żywności i Żywienia ponad 20 proc. polskich dzieci i nastolatków zmaga się z nadwagą lub otyłością. Polskie dzieci zaliczane są od kilku lat do najszybciej tyjących w Europie. Walkę z tym problemem należy więc prowadzić także w placówkach oświatowych - przedszkolach oraz szkołach.

Przekazane przez ekspertów opinie zostaną wykorzystane przy opracowywaniu programu kontroli wdrażania zasad zdrowego żywienia w placówkach publicznych.

Źródło:

Źródło:

Opracowanie: Marta Wysocka, specjalistka prawa oświatowego

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Jak oduczyć dziecko przeklinania

pobierz

Nowe zasady oceniania, klasyfikowania i promowania uczniów

pobierz

Reforma oświaty

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 39477 )
Array ( [docId] => 39477 )