„Owoce i warzywa w szkole”, „Szklanka mleka” to programy, z których w ostatnich latach skorzystało ponad 11 tys. placówek oświatowych. Tysiące uczniów korzysta również z programu „Pomoc państwa w zakresie dożywiania”, często także w formie posiłku w szkołach. Te programy, jak i wprowadzenie w roku szkolnym 2015/2016 zakazu sprzedaży niezdrowych produktów w szkołach, mają na celu również propagowanie zdrowego stylu życia. Nie zawsze jednak w przedszkolach i szkołach odbywa się to zgodnie z przepisami obowiązującymi od września 2015 r.
Zdrowe żywienie w przedszkolach – przygotuj się na kontrolę NIK
Najwyższa Izba Kontroli przeprowadzi kontrolę wdrażania zasad zdrowego żywienia w szkołach publicznych. Rozpocznie się ona jesienią, a dotyczyć będzie samorządów i szkół z pięciu województw. Jak powinny działać szkoły, żeby dobrze wykorzystywać środki publiczne przeznaczone na programy żywieniowe – na to pytanie chce znaleźć odpowiedź NIK.
Co sprawdzi NIK
Eksperci z zakresu nauki o żywieniu i koordynatorzy programów żywieniowych, przedstawiciele świata nauki, Instytutu Żywności i Żywienia, Instytutu matki i Dziecka, Rzecznika Praw Dziecka, Ministerstwa Edukacji Narodowej, Ministerstwa Zdrowia, Państwowej Inspekcji Sanitarnej, jednostek samorządu terytorialnego oraz organizacji pozarządowych dyskutowali, co należy sprawdzić w szkołach i w jaki sposób przekonywać do zdrowego odżywiania się. Skupili się na 3 podstawowych tematach:
- najczęściej popełnianych błędach w organizacji żywienia w przedszkolach i szkołach,
- dobrych i złych praktykach organizowania i prowadzenia zajęć edukacyjnych,
- rozpoznawania przez przedszkola i szkoły potrzeb i zagrożeń związanych z nieprawidłowym żywieniem.
Prognozy są niepokojące
Wzrost występowania nadwagi i otyłości wśród polskich dzieci to efekt głębokich zmian stylu życia, w tym głównie ograniczenia aktywności fizycznej i spożywania zbyt dużej ilości wysokokalorycznych przekąsek. Z badań wynika, że ponad 50 proc. dzieci i młodzieży w Polsce na co dzień żywi się nieprawidłowo. Jedzą zbyt tłusto, zbyt słodko i zbyt słono. Nieregularnie spożywają posiłki, zbyt rzadko jedzą w ciągu dnia albo zastępują właściwe posiłki przekąskami.
Młode pokolenie Polaków może żyć krócej od pokolenia swoich rodziców z powodu licznych chorób przewlekłych i powikłań związanych z nadmierną masą ciała. Według badań Instytutu Żywności i Żywienia ponad 20 proc. polskich dzieci i nastolatków zmaga się z nadwagą lub otyłością. Polskie dzieci zaliczane są od kilku lat do najszybciej tyjących w Europie. Walkę z tym problemem należy więc prowadzić także w placówkach oświatowych - przedszkolach oraz szkołach.
Przekazane przez ekspertów opinie zostaną wykorzystane przy opracowywaniu programu kontroli wdrażania zasad zdrowego żywienia w placówkach publicznych.
Źródło:
- Strona internetowa Najwyższej Izby Kontroli: www.nik.gov.pl.
Zobacz także:
Tagi: oświata, bezpieczeństwo i opieka
