Nowe zasady konstruowania jadłospisu dla przedszkolaków

Data: 08-09-2015 r.

Ministerstwo Zdrowia w obowiązującym od września rozporządzeniu zawarło wykaz wymagań, jakie muszą spełniać produkty stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci. Przepisy szczegółowo określają ile razy w dziennie przedszkolaki powinny jeść owoce i warzywa; jak często mogą spożywać potrawy smażone oraz m. in. ile razy w tygodniu powinna być im podawana ryba.

Od nowego roku szkolnego w przedszkolach i oddziałach przedszkolnych w szkołach podstawowych obowiązują surowe normy dotyczące sprzedaży i podawania w formie posiłków tzw. śmieciowego jedzenia.

 

Zmiany w tym zakresie wprowadziła nowelizacja ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia, w której zawarto zakaz sprzedaży i podawania niezdrowej żywności. Chodzi o produkty o wysokiej zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych, soli i cukru (np. chipsy, batony i słodkie napoje). Złamanie zakazu będzie karane grzywną.

Określeniem listy produktów, jakie powinny być przeznaczone do sprzedaży na terenie placówek oświatowych, zajął się resort zdrowia. W rozporządzeniu Ministra Zdrowia zawarty jest także wykaz wymagań, jakie muszą spełniać produkty stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży.

W związku z faktem, że wymagania te dotyczą szerokiej grupy dzieci i młodzieży, a także biorąc pod uwagę, iż żywienie zbiorowe przyjmuje różne formy w ciągu dnia (mogą to być wyłącznie posiłki obiadowe lub całodzienne wyżywienie), przyjęto pewne ogólne wymagania, dzięki czemu możliwe jest zapewnienie posiłków zgodnych z podstawowymi zasadami zdrowego żywienia.

Produkty dobiera się w taki sposób, aby:

  1. na całodzienne żywienie składały się środki spożywcze pochodzące z różnych grup,

  2. posiłki (śniadanie, obiad, kolacja) zawierały produkty z następujących grup środków spożywczych: produkty zbożowe lub ziemniaki, warzywa lub owoce, mleko lub produkty mleczne, mięso, ryby, jaja, nasiona roślin strączkowych, orzechy, nasiona, tłuszcze,

  3. w przypadku całodziennego żywienia jadłospis obejmował nie mniej niż cztery posiłki,

  4. obiad podawany w stołówce szkolnej dostarczał 30% całodziennego zapotrzebowania energetycznego, zgodnie z aktualnymi normami żywienia przy wyliczeniu średnioważonej normy dla danej grupy dzieci.

Ponadto przedszkole jest zobowiązane podawać dziecku, które spędza w przedszkolu do 5 godzin co najmniej 2 posiłków głównych: śniadanie i obiad.

W przedszkolach niepublicznych

Zasady i obowiązujące wymogi w szkołach i przedszkolach niepublicznych są takie same, jak w przypadku przedszkoli publicznych.

Dariusz Skrzyński, prawnik, specjalista z zakresu prawa oświatowego, prawa pracy i prawa autorskiego

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Jak oduczyć dziecko przeklinania

pobierz

Nowe zasady oceniania, klasyfikowania i promowania uczniów

pobierz

Reforma oświaty

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 37745 )
Array ( [docId] => 37745 )