W sytuacji gdy czas pracy dużej części pracowników wynosi min. 6 godzin dziennie może się okazać, że wszyscy pracownicy będą chcieli wykorzystać przerwę śniadaniową w tym samym czasie. Kwestia staje się szczególnie problematyczna w tych zakładach, w których ważna jest określona obsada pracowników. Dlatego też, aby uniknąć kłopotów, pracodawca może czas wykorzystania 15-minutowej przerwy śniadaniowej uregulować w wewnątrzzakładowych przepisach, np. w regulaminie pracy. W takim dokumencie można określić, którzy pracownicy (grupy pracowników) korzystają z uprawnień w której godzinie.
Przykład:
Pracodawca prowadzi punkt pocztowy. Na sali ważne jest, aby była czynna stała liczba okienek do obsługi Klientów. W związku z tym w regulaminie pracy wskazał określone godziny, w których pracownik w danym okienku może skorzystać z przerwy. Dzięki temu ma pewność, że określona liczba okienek będzie zawsze otwarta.
W sytuacji, gdy pracodawca nie określi w jakich godzinach pracownicy mają korzystać z przerwy, będą oni mogli odpoczywać w dowolnym czasie.