Planowanie czasu pracy w przepisach wewnątrzzakładowych
Pracownik, którego czas pracy wynosi ponad 6 godzin na dobę, ma prawo do 15-minutowej przerwy wliczanej do czasu pracy. W sytuacji, gdy duża część pracowników pracuje po minimum 6 godzin dziennie może się okazać, że wszyscy pracownicy będą chcieli wykorzystać przerwę śniadaniową w tym samym czasie. Kwestia staje się szczególnie problematyczna w tych zakładach, w których ważna jest określona obsada pracowników. Dlatego też, aby uniknąć kłopotów z planowaniem czasu pracy, najlepiej jest czas wykorzystania 15-minutowej przerwy śniadaniowej uregulować w wewnątrzzakładowych przepisach, np. w regulaminie pracy. W takim dokumencie można określić, którzy pracownicy (grupy pracowników) korzystają z przerwy w której godzinie.
Przykład:
Pracodawca prowadzi punkt pocztowy. Na sali ważne jest, aby była czynna stała liczba okienek do obsługi klientów. W związku z tym w regulaminie pracy wskazał określone godziny, w których pracownik w danym okienku może skorzystać z przerwy w czasie pracy. Dzięki temu ma pewność, że określona liczba okienek będzie zawsze otwarta a w przyszłości pracodawca nie będzie miał problemów z planowaniem czasu pracy.
W sytuacji, gdy pracodawca nie określi w jakich godzinach pracownicy mają korzystać z przerwy w czasie pracy, będą oni mogli odpoczywać w dowolnym czasie.
Pracownik może wykorzystać przerwę w dowolny sposób
Piętnastominutowa przerwa w czasie pracy, zwana też przerwą śniadaniową jest dla pracowników. Mogą ją wykorzystywać w wybrany przez siebie sposób.