Wielkanocny mazurek bez cukru – nowoczesna wersja klasycznego ciasta

Kategoria: Desery i ciasta
Autor: Katarzyna Wójcik
Data: 11-04-2022 r.

Wielkanoc bez mazurka? Jeśli nie wyobrażasz sobie Świąt bez tego ciasta, przygotowałam jego nowoczesną wersję bez dodatku cukru - ma smak chałwy dzięki dodatkowi pasty tahini. Mazurek możemy przyozdobić w dowolny sposób, użyć orzechów, migdałów, rodzynek, nasion chia czy wiórek kokosowych.

Przygotowanie wielkanocnego mazurka jest bardzo proste. Na małą blaszkę keksową potrzebujemy:

Ciasto:

  • 5 łyżek mąki kokosowej (80 g)
  • 2 łyżki oleju kokosowego (18 g)
  • 4 jajka
  • 2 łyżki erytrytolu

Wszystko blendujemy i wykładamy na natłuszczoną blaszkę, pamiętając żeby zostawić wyższe brzegi. Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 20 minut, aż spód będzie zarumieniony. Studzimy i smarujemy kremem. 

Krem:

  • 250 g serka mascarpone
  • 4 łyżki tahini (50g)
  • 2 łyżki erytrytolu

Blendujemy i wylewamy na zimny spód. Dekorujemy i odstawiamy do lodówki. 

Wartość odżywcza całości:

Kcal: 2313
Białko : 64 g
Tłuszcz: 190 g
Węglowodany: 108 g

Wartość odżywcza 1/12:

Kcal: 192
Białko: 5,3 g
Tłuszcz: 15,8 g
Węglowodany: 9 g
Indeks glikemiczny: 14
Ładunek glikemiczny: 1,2

Katarzyna Wójcik

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 41627 )
Array ( [docId] => 41627 )