Zapiekane jabłka – na słodko z masełkiem i cynamonem

Kategoria: Desery i ciasta
Autor: Omelczuk Maria
Data: 16-10-2014 r.

Wrzesień to miesiąc jabłek. Co prawda owoc ten jest na szczęście dostępny w sklepach przez okrągły rok, jednakże to właśnie teraz jest na nie sezon, podczas którego możemy delektować się szeroką gamą gatunków i odmian. Ten niezwykle łatwy przepis wykorzystuje składniki, które zapewne każdy z Was ma zawsze w swojej kuchni.

Warto wypróbować różne wariacje na temat tego pysznego deseru – do środka wydrążonych jabłek można włożyć rodzynki, orzechy, płatki migdałowe, zaś cukier zastąpić miodem albo syropem. Pamiętajcie, że owoce świetnie wchłaniają alkohol, jeśli zatem chcemy przygotować wersję „rozgrzewającą”, do każdego jabłka można wlać po łyżce likieru, rumu albo wódki.

Składniki (na 6 porcji):
- 6 średniej wielkości jabłek – najlepiej kwaśnej odmiany, np. reneta, red boskoop, ligol
- 3 łyżki masła + trochę więcej do posmarowania formy, w której się będą piekły
- 6 łyżek cukru
- 3 łyżeczki cynamonu
- odrobina przegotowanej wody
- waniliowe lody – do podania

+ brytfanka lub prostokątna forma do pieczenia

 

Wykonanie:

Obierz jabłka ze skórki i robiąc poziome cięcie mniej więcej w ¾ ich wysokości, odkrój im z góry „czapeczki”. Wydrąż owoce, usuwając z nich nasiona i łuski. Do dziurki pozostałej po wykrojonym ogryzku włóż po ½ łyżki masła, po czym posyp 1 łyżką cukru i ½ łyżeczki cynamonu. Przykryj jabłka odciętymi „czapeczkami”.

Nastaw piekarnik na „górę i dół” na 180°C. Natłuść formę do pieczenia masłem, postaw w niej jabłka i podlej odrobiną wody. Piecz owoce około 20 minut (jeśli są większe, to trochę dłużej).

Podawaj na talerzyku z kulką lodów waniliowych obok.

Omelczuk Maria

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 35887 )
Array ( [docId] => 35887 )