Jeżeli lubisz owoce morza, to potrawa ta jest właśnie dla Ciebie. Bulion z owocami morza ma naprawdę niesamowity smak i dosyć intensywny zapach. Polecam każdym amatorom, którzy lubią eksperymentować w kuchni.
Składniki
bulion rybny
sos tabasco
30 dag ryżu
6 ostryg
50 dag różnych owoców morza
2 ząbki czosnku
30 dag krewetek
2 małe cebulki ze szczypiorkiem
pieprz biały i pieprz czarny
natka pietruszki
czerwona papryczka chili
bazylia
tymianek
oregano
3 korzenie selera
zielona papryka
cebula
2 łyżki mąki
oliwa
Wykonanie
Mąkę podsmażamy z dwiema łyżkami oliwy (musimy ciągle mieszać, aby się nie przypaliło). Gdy mąka się lekko przyrumieni, dodajemy do niej posiekaną dosyć drobno cebulę, zieloną paprykę oraz seler. Później smażymy do momentu, kiedy nasza potrawa zacznie intensywnie pachnieć. Następnie należy dodać posiekany ząbek czosnku. Warzywa musimy smażyć aż będą miękkie.
Kiedy potrawa będzie już gotowa, to dodajemy do niej wcześniej wymieszane: tymianek, oregano, bazylię, chili oraz ½ łyżeczki białego i czarnego pieprzu. Dosypujemy również posiekaną natkę pietruszki oraz cały szczypiorek z cebulką. Jeżeli chcemy, aby potrawa była ostrzejsza, to możemy dodać do niej jeszcze łyżkę sosu tabasco.
Następnie wlewamy 4 szklanki bulionu rybnego i wrzucamy wcześniej przygotowane owoce morza. Potrawę gotujemy do momentu, kiedy owoce morza będą miękkie. Bulion możemy podawać z ugotowanym białym ryżem lub brązowym ryżem.