Pyszny dorsz po grecku

Autor: Chrapek Radosław
Data: 06-04-2014 r.

Rybę można przygotowywać na wiele sposobów. Możemy ją zapiec w piekarniku, usmażyć na patelni, grillować, jak i udusić w sosie. Chcę się podzielić przepisem na dorsza po grecku. Jest to po prostu dorsz usmażony na patelni podany na sosie greckim z warzyw.

 

Składniki:

  • 60 dag filetów z dorsza
  • 20 g mąki pszennej
  • olej
  • sól do smaku

Sos grecki:

  • 23 dag marchewki
  • 8 dag pietruszki
  • 15 dag selera
  • 10 dag cebuli
  • 10 dag koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki musztardy
  • olej
  • cukier
  • mielona papryka
  • sól
  • ziele angielskie
  • liść laurowy

Filety z dorsza należy doprawić solą oraz pieprzem, oprószyć mąką i podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu na patelni. Wszystkie warzywa należy opłukać, obrać i pokroić w paseczki. Pokrojone warzywa podsmażamy na rozgrzanym oleju aż się ładnie zarumienią.

 

 

Później dolewamy niewielką ilość wody do warzyw, dodajemy koncentrat pomidorowy, przyprawy i dusimy pod przykryciem do miękkości. Pod koniec duszenia należy dodać musztardę. Na dużym półmisku układamy usmażoną rybę, polewamy ją sosem i posypujemy jeszcze posiekaną zieloną pietruszką.

Radosław Chrapek



Zobacz także:

 

Chrapek Radosław

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 33348 )
Array ( [docId] => 33348 )