Karp w sosie chrzanowym

Autor: Grębocka Mirosława
Data: 08-06-2012 r.

Karp jest jednym z symboli Świąt Bożego Narodzenia, oczywiście nie oznacza to, że nie może zagościć na naszych stołach w dni powszednie. Dla odmiany jednak polecam nieco ostrzejszą wersję.

Składniki

1 kg karpia
25 dag warzyw ( marchew, pietruszka, cebula, seler, por )
2 łyżki masła
łyżka octu

Sos:

szklanka śmietany
5 dag jabłka
3 łyżki startego chrzanu
cytryna
cukier
sól

Wykonanie

Karpia skrobiemy, patroszymy i odcinamy głowę. Dokładnie myjemy. Z warzyw gotujemy wywar, zakwaszamy octem i wkładamy rybę. Lekko solimy i gotujemy 20 min. na małym ogniu. Po ugotowaniu przekładamy na półmisek i polewamy stopionym masłem.

Sos: Do śmietany dodajemy starty chrzan i utarte jabłko. Przyprawiamy cukrem, sokiem z cytryny i solą. Przygotowany sos podajemy osobno w sosjerce.

Rybę możemy podać z grzankami czosnkowymi.

Grębocka Mirosława

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 28569 )
Array ( [docId] => 28569 )