Kotlety mielone z ryby

Autor: Grębocka Mirosława
Data: 30-05-2012 r.

Białe mięso z dorsza doskonale nadaje się na pyszne kotleciki. I do tego taka forma podania ryby jest akceptowana przez większość dzieci. Jak wiadomo, nasze pociechy nie zawsze chcą spożywać to co dostarcza potrzebne im witaminy i mikroelementy. Warto zatem skorzystać z małego podstępu.

Składniki

60 dag dorsza (odgłowiony, wypatroszony) lub 60 dag filetów z dorsza
5 dag czerstwej bułki
1/8 l mleka
5 dag cebuli
2 dag tłuszczu
jajo
sól
pieprz
4 dag tartej bułki
6 dag tłuszczu do smażenia
zielenina

Wykonanie

Najbardziej pracochłonne jest przygotowanie ryby. Zaczynamy od jej oczyszczenia, usuwamy błonę z jamy brzusznej, płuczemy i zdejmujemy skórę. Następny krok to odfiletowywanie.

Jak już mięso z ryby będzie gotowe, zabieramy się za resztę składników. Bułkę moczymy w mleku, następnie odciskamy. Cebulę obieramy, kroimy w krążki i smażymy na tłuszczu. Mięso, cebulę i bułkę dokładnie mielimy. Następnie dodajemy jajko, sól, pieprz i ewentualnie gałkę muszkatołową. Całość dokładnie wyrabiamy na pulchną masę i dzielimy na porcje. W zależności od fantazji formułujemy okrągłe lub owalne kotlety i obtaczamy je w bułce tartej.

 

Tak przygotowane kotlety smażymy na rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron na jasnozłoty kolor, dosmażamy na małym ogniu.

Podajemy z ziemniakami i surówką z warzyw.

Grębocka Mirosława

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 28564 )
Array ( [docId] => 28564 )

Array ( [docId] => 28564 )