Mule w białym wytrawnym winie

Autor: Giruć Katarzyna
Data: 02-07-2012 r.

Wielka szklana miska, a w niej świeże mule skropione cytryną, obok chrupiąca bagietka. Nie musimy wyjeżdżać by poczuć się jak na Piazza San Marco w Wenecji. Przygotujmy mule w winie, usiądźmy na tarasie czy balkonie i poczujmy się jak we Włoszech.

Kupując mule pamiętajmy by wybierać te zamknięte, ewentualnie lekko rozwarte ale domykające się po dotknięciu. Nie kupujmy tych, które mają uszkodzoną muszlę.

Zanim zaczniemy przyrządzać mule musimy je dokładnie wyszorować i wyczyścić z wystających elementów. Jedzmy mule w dniu zakupu, kiedy są najbardziej świeże.

Składniki

1,5 kg muli
100 ml oliwy z oliwek
3 posiekane ząbki czosnku
duża cebula pokrojona w kostkę
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
3/4 szklanki białego wytrawnego wina

Wykonanie

W dużym wysokim garnku o grubym dnie na oliwie kilka minut podsmażamy cebulę. Gdy się zeszkli, wrzucamy czosnek i po chwili mule, a następnie przykrywamy garnek. Dusimy ok. 5 minut pod przykryciem, co jakiś czas mieszając.

Wlewamy wino, wsypujemy połowę natki pietruszki, dokładnie mieszamy, przykrywamy garnek pokrywką i dusimy aż muszle się pootwierają (co jakiś czas potrząsamy garnkiem). Odrzucamy te, które się nie otworzyły.

Wykładamy mule to szklanych misek i posypujemy natką pietruszki. Podajemy z cytryną i bagietką.

Smacznego!

Giruć Katarzyna

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 28573 )
Array ( [docId] => 28573 )