Kupując mule pamiętajmy by wybierać te zamknięte, ewentualnie lekko rozwarte ale domykające się po dotknięciu. Nie kupujmy tych, które mają uszkodzoną muszlę.
Zanim zaczniemy przyrządzać mule musimy je dokładnie wyszorować i wyczyścić z wystających elementów. Jedzmy mule w dniu zakupu, kiedy są najbardziej świeże.
Składniki
1,5 kg muli
100 ml oliwy z oliwek
3 posiekane ząbki czosnku
duża cebula pokrojona w kostkę
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
3/4 szklanki białego wytrawnego wina
Wykonanie
W dużym wysokim garnku o grubym dnie na oliwie kilka minut podsmażamy cebulę. Gdy się zeszkli, wrzucamy czosnek i po chwili mule, a następnie przykrywamy garnek. Dusimy ok. 5 minut pod przykryciem, co jakiś czas mieszając.
Wlewamy wino, wsypujemy połowę natki pietruszki, dokładnie mieszamy, przykrywamy garnek pokrywką i dusimy aż muszle się pootwierają (co jakiś czas potrząsamy garnkiem). Odrzucamy te, które się nie otworzyły.