Prażone płocie

Autor: Grębocka Mirosława
Data: 08-06-2012 r.

Łowienie ryb to idealna forma wypoczynku szczególnie dla mężczyzn uzbrojonych w niespożyte pokłady cierpliwości, którym nie straszna jest nawet pobudka o 3 nad ranem. Płocie to jedne z najczęściej spotykanych ryb w naszych stawach i jeziorach. Gospodynie jednak niejednokrotnie zachodzą w głowę, w jaki sposób przyrządzić nocną zdobycz męża. Drogie Panie – oto jeden z pomysłów.

Składniki

1 kg płoci
1 kg ziemniaków
1/2 kg cebuli
łyżka masła
mielony pieprz
sól

Wykonanie

W wysmarowanym masłem żaroodpornym naczyniu układamy warstwami sprawione ryby i pokrojone w talarki ziemniaki (osuszone ściereczką), każdą warstwę solimy. Na wierzchu kładziemy pokrojoną w piórka cebulę, posypujemy pieprzem i solą. Naczynie szczelnie zamykamy i zapiekamy w średnio nagrzanym piekarniku przez 45 min.

Świetnie smakuje z surówką z kiszonej kapusty.

Grębocka Mirosława

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 28568 )
Array ( [docId] => 28568 )

Array ( [docId] => 28568 )