Tuńczyk jest rybą chudą, ma mało kalorii, za to dużo protein, witaminy A, D i E oraz nienasycone kwasy typu omega 3, co sprawia, że jego spożycie pomaga m.in. zapobiegać chorobom serca i układu krążenia, obniżyć poziom trójglicerydów we krwi, a także usunąć z organizmu toksyny. Podobnie i mięso sardynek jest bogate w dobroczynne kwasy omega 3, fosfor oraz wapń. To się nazywa zdrowa impreza!
Dip tuńczykowy
Składniki:
1 puszka tuńczyka
2 łyżki majonezu
1 szczypta soli
½ cebuli, startej na tarce o drobnych oczkach
½ pęczka świeżej pietruszki
Przygotowanie:
Przełóż tuńczyka z puszki do miseczki, dodaj majonez, cebulę, drobno posiekaną pietruszkę i sól do smaku. Wymieszaj to wszystko widelcem, po czym zmiksuj w blenderze. Następnie wystarczy już tylko rozsmarować dip na pieczywie i serwować.
Dip sardynkowy
Składniki:
1 puszka sardynek
½ startej czerwonej cebuli
1 duża, drobno starta marchewka
trochę posiekanej pietruszki i szalotki
2 łyżki majonezu
2 łyżki kwaśnej śmietany
Przygotowanie:
Umyj sardynki, przełóż do salaterki, wymieszaj, po czym dodaj czerwoną cebulę, marchewkę, pietruszkę i szalotkę. Wlewaj po trochu kwaśną śmietanę z majonezem, a na końcu ponownie wymieszaj. Udekoruj pastą chrupiące grzanki i jedz!
Sardynkowo-musztardowa pasta
Składniki:
1 puszka odsączonych sardynek w oleju
1 mała, biała, drobno posiekana cebula
1 łyżeczka sosu Worcester
1 łyżka ketchupu
1 łyżka musztardy
świeżo wyciśnięty sok z ½ cytryny
sól, świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
Umieść wszystkie składniki w misce i rozgnieć widelcem, aż masa stanie się dość jednorodna. Przykryj i wstaw do lodówki na około 1 godzinę. Przełóż pastę do salaterki i jedz z chlebem lub świeżą bagietką.
Ciekawostka!
Ostatnio coraz popularniejsze stają się grissini, które są dostępne w prawie każdym sklepie. Ten rodzaj włoskiego pieczywa, mający formę długich, cienkich, chrupiących paluszków chlebowych również znakomicie nadaje się do dipów!