Najczęściej gości na naszych stołach smażona. Proponuję zatem dla odmiany wersję pieczoną z warzywami. Słodka papryka, która jest doskonałym źródłem witaminy C oraz cukinia podkreślą jej smak. Najistotniejsze jest to, że każdy kawałek ryby pieczemy w oddzielnym „cukiereczku”, co daje gwarancję zachowania smaku. W mojej kuchni najczęstszym, choć pospolitym dodatkiem jest surówka z kiszonej kapusty.
Składniki
4 filety z ryby (dorsz )
2 łyżki soku z cytryny
strąg czerwonej papryki
pół cukinii
3 łyżki oleju lub oliwy
kilka plasterków cytryny
natka, sól, biały pieprz
Wykonanie
Rybę płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Następnie oprószamy solą, pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny. Tak przygotowaną rybę odstawiamy na 20 min. do lodówki. W tym czasie paprykę i cukinię kroimy w drobną kostkę.
Jak już wszystkie składniki są gotowe, porcje filetów układamy na prostokątnych kawałkach papieru do pieczenia. Rybę obkładamy warzywami, skrapiamy olejem lub oliwą i posypujemy solą oraz pieprzem. Na wierzchu każdego filetu kładziemy po dwa plasterki cytryny.
Na koniec pozostaje tylko zwinąć papier z rybą i warzywami jak cukierek i piec 20 min. w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Przed podaniem proponuję rozwinąć każdą porcję i posypać rybę drobno posiekaną natką pietruszki. Proste danie, a pięknie wygląda i rozpływa się w ustach.