Składniki
4 filety dorsza (niesolone)
oliwa z oliwek
sól, pieprz – do smaku
pęczek rukwi wodnej (ewentualnie rzeżuchy) – do dekoracji
Pomidorowo-marchewkowy sos:
4 marchewki
3 łyżki oliwy z oliwek
słoiczek przecieru pomidorowego
50 ml octu – najlepiej jabłkowego
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
30 g płatków migdałowych
4 kromki czerstwego chleba lub 2 czerstwe bułki, przekrojone na pół
sól, pieprz do smaku
Wykonanie
Zacznij od przygotowania sosu. Najpierw obierz marchewki, zetrzyj je na tarce o dużych oczkach, następnie zaś podsmaż w głębokiej patelni na dwóch łyżkach oliwy. Dodaj przecier pomidorowy, ocet jabłkowy, obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, gałkę muszkatołową oraz płatki migdałowe - wymieszaj wszystko dokładnie i duś jeszcze kilka minut.
Przełóż czerwoną mieszankę do miseczki i na tej samej patelni, na reszcie oliwy, podsmaż kromki czerstwego pieczywa. Gdy będą już rumiane, zmiksuj je blenderem na purée i dodaj do czerwonego sosu, który ponownie wymieszaj, potem zaś posól i popieprz do smaku.