Śledzie w sosie wiosennym

Autor: Grębocka Mirosława
Data: 08-06-2012 r.

Podstawą tego dania będzie nie śledź a boski sos wiosenny. To on wydobędzie ze śledzia to co w nim najlepsze. To danie smakuje nie tylko dorosłym, ale także dzieciom. Sama przetestowałam to danie na swoich pociechach.

Składniki

opakowanie filetów śledziowych (matiasy) w zalewie z oliwą

Sos:

szklanka gęstej, kwaśnej śmietany
szklanka drobno posiekanych rzodkiewek
szklanka posiekanej młodej cebulki ze szczypiorkiem
kopiasta łyżka posiekanej natki pietruszki
sól i pieprz do smaku
posiekany szczypiorek do przybrania

Wykonanie

Przygotowujemy sos: śmietanę łączymy z pozostałymi składnikami, mieszamy, doprawiamy do smaku. Filety kroimy na małe kawałki, układamy na półmisku, zalewamy sosem. Brzegi półmiska obsypujemy szczypiorkiem.

Całość można przybrać natką pietruszki i „różyczkami” z rzodkiewek. Nie tylko wiosennie wygląda, ale także wiosennie smakuje.

Grębocka Mirosława

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 28570 )
Array ( [docId] => 28570 )