Spaghetti z krewetkami

Autor: Giruć Katarzyna
Data: 20-04-2012 r.

Krewetki cieszą się w Polsce coraz większą popularnością. Oswajamy się z owocami morza i zwłaszcza krewetki przypadły nam do gustu. Mimo że coraz częściej je jemy, nie zawsze wiemy jak przygotować je w domu. Przedstawiamy pomysły na ich smaczne i łatwe wykonanie.

Przepis na spaghetti z krewetkami (dla 4 osób):

Składniki

400 g makaronu spaghetti
500 g mrożonych krewetek typu: black tiger
oliva extra vergine
1/3 szklanki białego wytrawnego wina
2 ząbki czosnku
pół pęczka natki pietruszki
ser parmezan
cytryna
sól
pieprz

Wykonanie

Rozmrażamy i osuszamy krewetki. Delikatnie posypujemy je solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wstawiamy wodę na makaron.

W tym czasie na dużej patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej pocięty w cienkie plasterki czosnek. Wrzucamy krewetki, podsmażamy parę minut. Dolewamy wino i mieszamy krewetki czekając aż wino w większości odparuje. Dolewamy trochę oliwy, dosalamy i dodajemy pieprzu. Dorzucamy posiekaną natkę pietruszki (zostawiając trochę do dekoracji).

Ugotowany w międzyczasie makaron wkładamy do patelni z krewetkami, mieszamy tak by cały pokrył się oliwą i dodatkami.

Na talerzach posypujemy każdą porcję świeżo startym parmezanem i pozostałą posiekaną natką pietruszki. Podajemy z cząstkami cytryny i chrupiącą bagietką.

Giruć Katarzyna

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 28562 )
Array ( [docId] => 28562 )