Krewetki cieszą się w Polsce coraz większą popularnością. Oswajamy się z owocami morza i zwłaszcza krewetki przypadły nam do gustu. Mimo że coraz częściej je jemy, nie zawsze wiemy jak przygotować je w domu. Przedstawiamy pomysły na ich smaczne i łatwe wykonanie.
Przepis na spaghetti z krewetkami (dla 4 osób):
Składniki
400 g makaronu spaghetti
500 g mrożonych krewetek typu: black tiger
oliva extra vergine
1/3 szklanki białego wytrawnego wina
2 ząbki czosnku
pół pęczka natki pietruszki
ser parmezan
cytryna
sól
pieprz
Wykonanie
Rozmrażamy i osuszamy krewetki. Delikatnie posypujemy je solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wstawiamy wodę na makaron.
W tym czasie na dużej patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej pocięty w cienkie plasterki czosnek. Wrzucamy krewetki, podsmażamy parę minut. Dolewamy wino i mieszamy krewetki czekając aż wino w większości odparuje. Dolewamy trochę oliwy, dosalamy i dodajemy pieprzu. Dorzucamy posiekaną natkę pietruszki (zostawiając trochę do dekoracji).
Ugotowany w międzyczasie makaron wkładamy do patelni z krewetkami, mieszamy tak by cały pokrył się oliwą i dodatkami.
Na talerzach posypujemy każdą porcję świeżo startym parmezanem i pozostałą posiekaną natką pietruszki. Podajemy z cząstkami cytryny i chrupiącą bagietką.