Cukinie nadziewane mielonym mięsem

Kategoria: Warzywa
Autor: Grębocka Mirosława
Data: 14-10-2012 r.

Cukinia idealnie smakuje sama ugotowana na parze. Warto jednak pokusić się także o podanie jej w duecie. Delikatny smak cukinii doskonale wydobywa dobrze doprawione mięso.

Składniki

0,5 kg mięsa mielonego
jajo
łyżeczka mielonego pieprzu
2 łyżki wody
pęczek koperku
łyżka oleju
średnia cebula
2 ząbki czosnku
bułka namoczona w mleku
sól
cukinia

Wykonanie

Wyrabiamy mięso razem z odciśniętą bułką, jajkiem, przesmażoną na oleju cebulą, czosnkiem, pieprzem, solą i dwoma łyżeczkami wody. Dla zapachu warto dodać drobno pokrojony koperek. Jak wszystkie składniki dobrze się połączą odstawiamy mięso do lodówki. W tym czasie zabieramy się do przygotowania cukinii.

Ze średniej wielkości cukinii odkrawamy część przy ogonku i łyżką wydrążamy miąższ ze środka. Tak przygotowany środek cukinii nadziewamy mięsem. Następnie odkrojoną częścią z ogonkiem zamykamy otwór cukinii. By mięso nabrało soczystości przekłuwamy cukinię szpilkami tuż przy ogonku i zawiązujemy nitką. Pieczemy w piekarniku 30 min. w temperaturze 180 stopni.

Faszerowana cukinia to idealne danie na szybki obiad.

Grębocka Mirosława

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 28647 )
Array ( [docId] => 28647 )

Array ( [docId] => 28647 )