Przygotowanie ciasta:
Omlet z warzywami – coś lekkiego na lato
Kiedy na dworze upał, a na samą myśl o jedzeniu robi Ci się jeszcze bardziej gorąco, pomyśl o czymś lekkim ale pożywnym. Dodatkowym atutem będzie oczywiście krótki czas przygotowania posiłku. Pora na omlet z warzywami!
Najpierw przygotowujemy ciasto na omlet. Do tego celu będziemy potrzebować następujące składniki:
- 4 jaja (całe)
- 3 łyżki mleka
- 3 łyżki śmietany
- 1 szklanka mąki
- szczypta soli
- pieprz
Jaja należy umyć i oddzielić żółtka od białek. Żółtka mieszamy z mlekiem i śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem i dodajemy mąkę. Ważne aby ciasto miało taką konsystencję, jak na naleśniki. Białka ubijamy na sztywną pianę, a następnie delikatnie mieszamy z pozostałymi składnikami. Odstawiamy na chwilę, aby przygotować warzywa.
Przygotowanie nadzienia:
W przypadku doboru warzyw mamy oczywiście pewną dowolność. Możemy stworzyć własną kompozycję nadzienia. W sezonie letnim, możemy również oprócz warzyw dodać duszone kurki w śmietanie lub podgrzybki. Jednak na upalny dzień polecam warzywa lekko podduszone na patelni z odrobiną oliwy, posypane żółtym serem.
Aby je przygotować będziemy potrzebować następujące składniki:
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
- papryka
- bazylia (najlepiej świeża)
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 4 duże pomidory
- 1 papryka (do wyboru: czerwona, żółta, zielona albo pomarańczowa)
- ½ puszki kukurydzy
- 1 cukinia
- 1 bakłażan
- kilka szparagów
- odrobina żółtego sera do posypania
Warzywa (oprócz pomidorów) myjemy, obieramy i kroimy na drobne kawałki. Dusimy na wolnym ogniu na patelni z odrobiną oliwy, poszatkowaną cebulą i przyprawami. Pomidory myjemy, można obrać ze skórki, kroimy na drobne kawałki i dodajemy do warzyw. Czosnek kroimy na drobno i dodajemy do reszty. Dusimy pod przykryciem około 8 minut. Następnie smażymy omlet i układamy na nim warzywa. Całość posypujemy żółtym serem i smażymy pod przykryciem.
Smacznego.
Tagi: przepisy kulinarne
