Przepisy na dania z dyni

Kategoria: Warzywa
Autor: Błachnio Patrycja
Data: 01-11-2014 r.

Cenne właściwości dyni znane są od wielu lat. Spożywanie dyni pod różnymi postaciami może pomóc nam zwalczyć niektóre problemy zdrowotne. Dynia jest bowiem źródłem wielu witamin i składników mineralnych, takich jak błonnik, wapń, żelazo, fosfor i magnez. Pestki dyni zawierają dobroczynny olej i nienasycone kwasy tłuszczowe.

Sok z dyni, jabłek i pomarańczy

Składniki :

- ćwiartka mniejszej dyni,

- dwa lub trzy średnie, kwaśne jabłka,

- sok z cytryny,

- miód.

Przygotowanie :

Dynię obrać, usunąć pestki i miąższ. Pokroić w kostkę. Jabłka pokroić, usunąć gniazda nasienne. Wrzucić do sokowirówki. Doprawić do smaku miodem i sokiem z cytryny.

Marmolada dyniowo – bananowa

 

Składniki :

- połowa mniejszej dyni,

- trzy banany,

- sok z jednej cytryny,

- miód lub brązowy cukier.

Przygotowanie :

Pokrojoną w kostkę dynię włożyć do garnka, dusić pod przykryciem na małym ogniu ok. godzinę, mieszając od czasu do czasu. Jeśli jest mało soczysta, można dolać trochę wody. Miksujemy na jednolitą masę i dodajemy pokrojone banany, cukier lub miód oraz sok z cytryny. Gotujemy na małym ogniu do uzyskania pożądanej konsystencji. Przekładamy ją do wyparzonych i suchych słoiczków, mocno zakręcamy i stawiamy do góry dnem, do wystygnięcia.

Ciasteczka dyniowe

Składniki :

- 2 szklanki musu dyniowego,

- pół szklanki brązowego cukru,

- 1 łyżeczka cukru waniliowego,

- kostka masła,

- 1 jajko,

- 1 łyżeczka cynamonu,

- 1 łyżeczka mielonego imbiru,

- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej,

- 2 szklanki mąki,

- 1 łyżeczka sody,

- pół szklanki rodzynek.

Przygotowanie :

Miękkie masło zmiksować z cukrem, dodać jajko, cukier waniliowy i mus dyniowy. Mąkę, sodę i przyprawy wymieszać w oddzielnej misce i dodać całość do masy. Mieszać, aż składniki się połączą, dodać rodzynki. Ciasteczka nakładać małą łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok. 15 minut w temperaturze 200 °C.

Zupa dyniowa z imbirem

Składniki :

- połowa średniej dyni,

- jedna średnia cebula,

- kawałek korzenia imbiru (3 cm),

- 4 szklanki bulionu warzywnego,

- 2 łyżki oliwy z oliwek,

- sól i pieprz,

- garść uprażonych pestek dyni i kilka łyżek gęstej śmietany – do dekoracji

Przygotowanie :

Miąższ dojrzałej dyni kroimy w kostkę. Imbir obieramy i ścieramy na tarce. Cebulę, posiekaną w kostkę, podsmażamy na oliwie w garnku z grubym dnem. Dodajemy imbir i dynię. Mieszamy, zalewamy bulionem warzywnym. Dusimy na małym ogniu, aż dynia będzie zupełnie miękka. Całość miksujemy i przyprawiamy solą i pieprzem. Dekorujemy na talerzu śmietana i pestkami dyni.

Błachnio Patrycja

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 35962 )
Array ( [docId] => 35962 )