Ogórki można oczywiście zrobić tradycyjnie w słoikach lub do jedzenia na tu i teraz, ponieważ już po około 24 godzinach nadają się do jedzenia, choć przyznać trzeba, że najlepiej smakują jeśli odstoją kilka dni.
Przy doborze ogórków na przetwory warto pamiętać, że powinny być młode, jędrne i bez uszkodzeń. Ich ostrość jest zależna od naszych własnych gustów i tego ile dodamy do nich papryki, dlatego dla zwolenników bardziej łagodnych potraw proponuję najpierw wypróbowanie ogórków z mniejszą ilością chili i ewentualne dalsze eksperymentowanie z ostrością.
Składniki
2,5 ogórków chili
1,5-2 główki czosnku
4 łyżki soli
1/2 kg cukru
2-3 łyżeczki chili
8 łyżek oleju
1,5 szklanki octu 10%
Wykonanie
Ogórki dokładnie umyć, pokroić według uznania w grube plasterki bądź słupki, posypać solą. Odstawić na 24 godziny. Po tym czasie, wylać powstały sok, posypać chili i dodać pokrojony dość grubo czosnek. Wszystko wymieszać. Jeśli posiadamy świeże papryczki chili, możemy je również dodać pokrojone w paseczki. Ostrzegam jednak, że ten dodatek jest jedynie dla zwolenników potraw bardzo ostrych.