Fasolka szparagowa zapiekana

Kategoria: Warzywa
Autor: Grębocka Mirosława
Data: 30-05-2012 r.

Wygląda jak pizza, ale podstawę tworzy nie ciasto, lecz pożywna fasolka szparagowa. Posypana skwarkami z boczku, suto polana sosem i zapieczona sprawia, że po jednej porcji nasz żołądek prosi o więcej. A że na targach jest już dostępna młoda fasolka szparagowa grzech nie skorzystać z takiej uczty.

Składniki

ugotowana fasola szparagowa (1/2 kg)

Sos:

10 dag chudego, wędzonego boczku
biała część dużego pora
2 łyżki oleju
1/2 szklanki śmietany
łyżka posiekanego koperku
2 łyżki tartej bułki
tłuszcz do wysmarowania formy

Wykonanie

Formę do zapiekania obficie smarujemy tłuszczem i rozkładamy dokładnie odsączoną ugotowaną fasolkę. Na rozgrzanym oleju smażymy pokrojony w kostkę boczek, do momentu aż się zarumieni. Tak przygotowanymi skwarki posypujemy fasolkę. Na tłuszcz wrzucamy pokrojony w cienkie półkrążki por i zasmażamy, często mieszając. Gdy por nabierze złotawej barwy, dodajemy śmietanę, przyprawy i koperek. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki.

Gdy sos nabierze jednolitej konsystencji polewamy nim fasolkę i posypujemy tartą bułką. Całość wstawiamy do nagrzanego do temp. 200 st. piekarnika na 20 min. Podajemy, gdy tarta bułka na wierzchu lekko się zrumieni.

To danie idealnie smakuje samo, ale również jako dodatek do mięsa.

Grębocka Mirosława

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 28620 )
Array ( [docId] => 28620 )