Jarzynowe flaczki

Kategoria: Warzywa
Autor: Grębocka Mirosława
Data: 30-05-2012 r.

Rarytasem na polskich stołach są flaki wołowe. Nie zawsze jednak mamy wystarczająco dużo czasu i chęci do przygotowania tak pracochłonnego dania. Warto zatem skorzystać z warzywnej alternatywy. Jarzynowe flaczki nie skradną dużo czasu, a co więcej zjedzą je nawet najmłodsze pociechy.

Składniki

2 marchewki
korzeń pietruszki
1/2 selera
biała część dorodnego pora
20 dag fasolki szparagowej
porcjowy kalafior
łyżka oliwy z oliwek
szklanka naturalnego jogurtu
2 łyżki śmietany
2 łyżki mleka
czubata łyżeczka mąki
sól
pieprz
majeranek
papryka słodka i ostra
1/2 lub więcej łyżeczki przyprawy do zup (w zależności od własnego smaku)
4 łyżki utartego, żółtego sera
4 cienkie naleśniki

Wykonanie

Do garnka wlewamy sześć szklanek wody, zagotowujemy i wrzucamy obraną, pokrojoną na niewielkie kawałki fasolkę szparagową, obgotowujemy przez 10 min. W łyżce oliwy podsmażamy krążki pora, uważając, by się nie zrumieniły, i dodajemy do gotującej się fasolki wraz z pozostałymi, pokrojonymi w drobne słupki jarzynami oraz podzielonym na różyczki kalafiorem. Całość lekko solimy i gotujemy nie dłużej niż przez 15 min. (jarzyny powinny być miękkie, ale nierozgotowane).

Jak już warzywa będą gotowe, bierzemy się za przygotowanie zaprawy. Mąkę rozprowadzamy w mleku, łączymy, cały czas lekko ubijając, z jogurtem i śmietaną, Powstałym sosem zalewamy warzywa, doprawiamy do smaku. Należy pamiętać, że potrawa powinna być pikantna.

Usmażone wcześniej naleśniki, kroimy w cieniutkie „makaroniki” i wrzucamy na talerze. Zalewamy je jarzynowymi flaczkami i posypujemy serem.

Grębocka Mirosława

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 28621 )
Array ( [docId] => 28621 )