Są smakosze kalafiora gotowanego w jarzynce, z bułką tartą przesmażoną na masełku, a ja lubię kalafiora w cieście. Jego przygotowanie nie wymaga dużych zdolności kulinarnych. Ciasto przyrządza się jak na naleśniki tylko troszkę bardziej gęste. Tak przygotowanego kalafiora możemy podawać jako dodatek do drugiego dania lub jako samodzielne danie.
Składniki
80 dag kalafiora
sól
cukier
8 dag tłuszczu do smażenia
Ciasto:
2 jaja
10 dag mąki
1/8 l śmietany (8 łyżek)
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
sól
Wykonanie
Pierwszy krok to przygotowanie ciasta. Roztrzepujemy jaja i dodajemy na przemian mąkę i śmietanę, na końcu proszek i sól. W tym czasie gotujemy na pół miękko kalafiora w osolonej wodzie z dodatkiem cukru. Po wyjęciu studzimy i dzielimy na części.
Każdą z nich nabijamy na widelec i dokładnie zanurzamy w cieście. Następnie wkładamy do garnka z tłuszczem lub do frytkownicy i smażymy na złoty kolor. Po wyjęciu na półmisek podajemy z sosem pomidorowym, koperkowym lub innym.