Makaron ze szpinakiem

Kategoria: Warzywa
Autor: Chrapek Radosław
Data: 07-07-2012 r.

Połączenie makaronu ze szpinakiem daje naprawdę niezwykłe wrażenia smakowe. Jeżeli ktoś nie lubi szpinaku, to w tym daniu na pewno go polubi. Nie jest to zbyt skomplikowane danie i jego przygotowanie nie zajmie ci dużo czasu.

Składniki

40 dag makaronu
20 dag szpinaku
2 łyżki oliwy z oliwek (Extra Virgin)
2-3 ząbki czosnku
łyżka tartego parmezanu (jeżeli ktoś nie lubi parmezanu, to nie musi go dodawać do dania)
sól
pieprz

Wykonanie

Makaron wrzucamy do gotującej się wody z dodatkiem soli i łyżki oleju. Przed końcem gotowania makaronu do wrzątku dodajemy dokładnie umyte liście szpinaku. Następnie makaron odcedzamy razem ze szpinakiem.

Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy pokrojone na plasterki ząbki czosnku. Dodajemy odcedzony makaron ze szpinakiem i doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Wszystko razem mieszamy i możemy podawać. Na koniec potrawę możemy posypać parmezanem lub podać go po prostu w osobnej miseczce obok talerza.

Jeżeli lubimy słodkawe smaki, to możemy posypać nasze danie rodzynkami, które wcześniej smażymy na osobnej patelni na łyżce masła.

Chrapek Radosław

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 28639 )
Array ( [docId] => 28639 )

Array ( [docId] => 28639 )